DR. OPTIK s.r.o.

K 11. 5. 2022 jsme přispěli celkem 40 362,46 Kč společnosti HAIMA CZ, z.s. na pomoc dětem s hematoonkologickým onemocněním.

Poradna lékaře

Poradna s as. MUDr. Madunickým

Nevíte si s něčím rady? Na Vaše dotazy Vám odpoví zkušený lékař

As. MUDr. Jaroslav Madunický je vedoucím lékařem Refrakčního a laserového centra Oční kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha od roku 2004. Na oční klinice pracuje od roku 1985.

Refraktologii se věnuje více než 23 let. Od roku 1995 provádí laserové refrakční výkony. V roce 2000 provedl jako první v České republice laserovou korekci metodou LASEK (Laser Epithelial Keratomileusis).

Jako první v Evropě v roce 2009 provedl implantaci rohovkových segmentů pomocí femtosekundového laseru IntraLase iFS 150, používanou při keratokonu. V roce 1992 působil jako lékař v mírové misi v Iráku, kde mu bylo za jeho práci uděleno vyznamenání. Absolvoval stáže na prestižních očních klinikách, mimo jiné ve Velké Británii, Belgii či Španělsku.

Od roku 2013 je členem lékařského konzilia prezidenta České republiky a v roce 2019 byl vyznemanán prezidentem republiky za zásluhy v oblasti vědy.

Nejčastější otázky

Záblesky a blikání v očích

23. 4. 2022

Dobrý den,

již cca rok pozoruji jakési menší "mušky" před očima. Nijak jsem to neřešil, na internetu jsem se už dávněji dočetl, že se jedná o sklivcové zákalky, které nejsou nebezpečné. Teď se mi ale děje, že když se podívám na něco světlého (např. nebe), vidím takové "světelné blikání" (jsou to takové malé, blikající, tečky). Dále občasně vidím i "záblesky" (několik čar, které blikají, když se dívám na jeden bod, většinou taktéž světlé plochy). Již jsem se objednal k očnímu lékaři, nicméně mám termín až za týden. Může to být něco vážného? Děkuji...


Odpověď

26. 4. 2022

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Z příznaků, které uvádíte se s velkou pravděpodobností jedná o zadní ablaci sklivce (odlupování sklivce od sítnice).
S postupujícím věkem se objeví prakticky u každého jedince.
Nikdy však nelze vyloučit závažnější postižení sítnice. Držím palce při vyšetření.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Může mít zánět rohovky spojitost se zhoršením dioptrií?

25. 4. 2022

Dobrý den, pane doktore,

chtěla jsem se optat, asi před 3 lety jsem prodělala zánět rohovek u obou očí, brýle jsem nenosila. Po roce jsem dostala brýle do dálky s plusovými hodnotami, astigmatismem a na jednom oku 1 prisma. Dioptrie 0.5 Během 1,45 mám vyměněné po třetí dioptrie u optika plus brýle na čtení. Nyní mám kolem 2 dioptrií a na jednom oku 2 prisma. Nyní jsem byla u lékaře, že mi oko lemují šedé čáry a pan doktor mi řekl, že mám degeneraci rohovek u obou očí, ale že se s tím nedá nic dělat a že to zrak nezhoršuje. Ale četla jsem něco jiného. Má to spojitost se zhoršováním dioptrii? Moc děkuji za odpověď. Iva 38let.


Odpověď

25. 4. 2022

Vážená paní,

přeji hezký den a děkuji za Váš dotaz. Nejdříve to nejpodstatnější. Brýle na čtení potřebuje člověk až po 40. roce života, vyjma stavů jako je například porucha akomodace lidské čočky (postižení nervů podílejících se právě na akomodaci = změna optické mohutnosti čočky). To velmi pravděpodobně nebude Váš případ. Potřebujete tedy správnou (plnou) korekci do dálky, s kterou budete i číst. "Zhoršování" dioptrií je spíše způsobeno předepsáním neplné korekce. Nelze však ani vyloučit zhoršující se nález na rohovce (zánět před 3 lety, diagnostika degenerace na obou rohovkách), kdy dochází k nefyziologickému lomu světelných paprsků.
Každopádně Vaše obtíže a nález vyžadují pravidelné oční kontroly.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Diplopie – proč k ní dochází?

25. 3. 2022

Dobrý den,

před 3 lety mi byla diagnostikována diplopie. Žádný úraz oka ani hlavy tomuto stavu nepředcházel. Diplopie levého oka nastala při vyjížďce na kole. Změny na oku oční lékařka nepotvrdila, následně jsem byla odeslána na neurologii, kde jsem podstoupila CT mozku... Žádné patologické změny se naštěstí nepotvrdili, tedy kromě mírně zvětšených likvorových prostor, které jsou podle vyšetřující doktorky přiměřené věku.
Stav se bez zásahu samovolně upravil asi po 7 dnech. Kdy jsem oko nepřetěžovala a hlídala si stav. Mohl byste, prosím, říci svůj názor na věc, proč k diplopii mohlo dojít?

Děkuji Barbora S.


Odpověď

26. 3. 2022

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Přechodné dvojité vidění se nejčastěji objevuje po enormní oční či fyzické zátěži. Příčinou mohou být i celková onemocnění s postižením cév (cukrovka, vyšší krevní tlak). Pro Vás je důležité, že vyšetření (především CT mozku) neprokázalo žádnou patologii.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Lze nosit dvoje brýle s různými dioptriemi?

17. 2. 2022

Dobry den.

Mam dvoje bryle do prace a pro běžný život. Po přemeřeni jsem si u jednich musel nechat udelat silnější skla. U me se jedna o bryle na dalku. Můžu uzivat oboje bryle i kdyz je u nich rozdil cirka půl dioptrie? Dekuji za reakci.


Odpověď

22. 2. 2022

Vážený pane,

přeji hezký den a děkuji za Váš dotaz. Pokud oboje brýle používáte do dálky, měly by mít stejné dioptrie. Nejhlavnějším kritériem při předpisu brýlí je však subjektivní
pocit pacienta. Pokud Vám vyhovují oboje, netrápil bych se z malého rozdílu. Zbytečně byste utrácel peníze.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Jak ulevit očím po laserové operaci?

13. 1. 2022

Dobry den, od puberty jsem viděla špatně na dálku. Ve 33letech jsem podstoupila laserovou operaci oci při 4 dioptriich. Mám námahavou práci na oči. Celý den koukam do pc a pájim malé součástky na desky plošných spojů. Zkoro každý den me oci pali mam pocit jakoby byli suché a trpím bolestmi hlavy. Není to silná bolest ale i tak velmi nepříjemná cítím tlak za očima. Byla jsem u optika kde mi naměřili slabé čtvrtky. Nechala jsem si i udělat brýle kvůli řízení ale přes brýle mi přijde že vidím jako bych byla pod vodou. Je možné nějak očím pomocí jinak ? Nebo může být problém i jinde? Děkuji za odpověď a přeji hezký den I.K.


Odpověď

14. 1. 2022

Vážená paní (slečno),

děkuji za Váš dotaz. Bohužel, ve svém dotazu nesdělujete Váš aktuální věk (délka od zákroku) a ani zda Vám byly odstraněny mínusové či plusové dioptrie. Pokud máte jakékoliv obtíže, navíc zhoršující se brýlovou korekcí do dálky, navštívil bych svého spádového očního lékaře nebo pracoviště, které zákrok provedlo.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Tupozrakost a operace 6 dioptrií na levém oku?

12. 1. 2022

Dobrý den pane doktore,
je mi 46let, v 10letech mi byla diagnostikována tupozrakost na levé oko, ( přes 6dioptrii), pravé oko úplně v pořádku. Byla by pro mě vhodná operace na snížení dioptrií a o kolik by se mohly snížit? Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Dytrtová


Odpověď

13. 1. 2022
Vážená paní,

děkuji za Váš dotaz. Tupozrakost lze léčit do 6-8 roku života. Důvodem je fakt, že vývoj prostorového vidění je ukončen přávě ve zmíněných letech. Neznám sice stupeň Vaší tupozrakosti, avšak vzhledem k Vašemu věku bych jenoznačně doporučoval výměnu čočky za čočku umělou na postiženém oku. A to buď monofokální (metoda RLE) nebo multifokální (metoda Prelex). V dnešní době lze touto metodou korigovat na nulovou refrakci (nebudete mít žádné dioptrie). Výkon nehradí pojišťovny. Laserovou korekci bych nedoporučoval.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

BRÝLE S VYŠŠÍMI DIOPTRIEMI OPROTI NAMĚŘENÝM HODNOTÁM

13. 11. 2021

Dobrý den. Byla jsem m na kontrole u oční lékařky. Původní brýle na PO 0,75 a LO 0,5 na blízko. Nyní mi dala na obě oči stejně silné brýle a to 1,75 dioptrií.. prý teď dobře uvidím. Nechápu to, na PO vidím podstatně hůře, než na LO. Je toto běžný postup?


Odpověď

14. 11. 2021

Hezký večer.

Děkuji za Váš mail. Bohužel, z důvodu, že nemám k dispozici následující údaje, nemohu na Váš dotaz odpovědět:
- zraková ostrost (vidění) do dálky
- vyšetření autorefraktokeratometrem
- zraková ostrost (vidění) do blízka
- Váš věk
Každopádně se můžete informovat o Vašeho spádového očního lékaře, který Vám jistě Vaše otázky zodpoví.

LÉČBA STARGARDTOVY CHOROBY KMENOVÝMI BUŇKAMI

4. 11. 2021

Dobrý den, prosím Vás, dceři je 10 let. Nedávno nám byla sdělena dg.Stargardtova choroba. Mame o této chorobě informace z netu, ale nikde se nezmiňují jak to vypadá s léčbou kmenovými buňkami. Nevite zda nějaká léčba neběží za hranicemi? Díky Zdeněk


Odpověď

7. 11. 2021

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Stargardtova choroba se s řadou dalších genetických podmíněných nemocí sítnice a cévnatky řadí k tzv. abiotrofiím. Specifická léčba zatím není známá. Experimentálně se zkouší genová terapie, blokáda vzniku toxických reziduí metabolismu vitaminu A či léčka kmenovými buňkami. Ta začala v roce 2003 , zatím však bez výraznějšího efektu.
Doporučuje se snížit expozici sítnice UV záření nošením vhodných slunečních brýlí. Dále se doporučuje vyvarovat se doplňků stravy s vitaminem A či β-karotenem, které mohou vést ke zhoršení stavu.

Držím Vám i Vaší dcerce palce. Určitě se dočkáte.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ROZMAZANÉ VIDĚNÍ PO ROZKAPÁNÍ

21. 9. 2021

Dobrý den pane doktore,

prosím o konzultaci: dcera 9 let po rozkapání očí Cyclogylem, měla rozmazané vidění 7 dní (nepřečetla žádná písmena v knize). Problémy s viděním řešíme nově. Paní doktorka není specialistka na děti a řekla mi, že neví, jak dlouho bude zhoršení zraku trvat. Chtěla jsem se zeptat, jestli je taková reakce očí v pořádku? Děkuji a přeji hezký den. V.


Odpověď

23. 9. 2021

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Cyclogyl patří mezi tzv. krátkodobá mydriatika = k úplné obnově akomodace obvykle dochází do 6 až 24 hodin. Návrat zornic do normálního stavu může u některých jedinců trvat několik dnů.
Pokud by stav přetrvával, doporučuji odeslání Vaší paní doktorkou k dětskému očnímu lékaři (oftalmopediatrovi).
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

SLABOZRAKOST VS. TUPOZRAKOST

Štěpán N., 21. 1. 2021, 15:56

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaký je rozdíl mezi slabozrakostí a tupozrakostí. Doposud jsem se setkal pouze s tupozrakostí a proto nevím, jak se liší od slabozrakosti.
Předem Vám moc děkuji za vysvětlení.
Štěpán N., Smečno


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 22. 1. 2021, 16:12

Přeji hezké odpoledne a děkuji za dotaz.

Prostorové vidění se vyvíjí do 8-10 roku života. Pokud tomuto faktu brání nějaké oční onemocnění vzniká tupozrakost (amblyopie). Jejím principem je vytvoření tzv. supresního skotomu, kterým se adekvátní část mozku brání zrakovému dyskomfortu. Z postiženého oka “nepustí” zrakový vjem do zrakové kůry:
– tupozrakost strabická- při šilhání vidí dítě dvojitě. Ze šilhajícího oka neprojde vzruch do mozku
– tupozrakost anizometropická- při velkém rozdílu dioptrií mezi oběma očima vznikají na sítnici nestejně veliké obrázky (aniseikonie). Mozek nedokáže spojit tyto dva rozdílné obrázky v jeden vjem
-tupozrakost ex anopsia- “nepoužívá-li” dítě oko (např. vrozený šedý zákal) a není-li tento odoperován, oko se “nenaučí koukat”
-řada dalších
Z výše uvedeného plyne, že vlastní oko má všechny anatomické struktury, avšak skutečně se “nenaučilo koukat.

U slabozrakosti jde o snížení zrakové ostrosti v důsledku nevyvinutí (vrozené vady) nebo orgánové (získané vady) oka. Normální zraková ostrost vyjádřená v decimální soustavě je 1.0. Je-li snížena pod určitou hranici – a ta se dle různých autorů liší – mluvíme o slabozrakosti. Někteří k ní řadí již vidění 0.25, jiní 0.1.
Každopádně vidění 0.05 a méně je řazeno již k relativní slepotě.

V úctě
as. MUDr. Jaroslav Madunický

BARVOSLEPOST

Hana, 12. 1. 2021, 16:14

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na otázku ohledně poruchy barvocitu. Čím je barvoslepost převážně způsobena a zda-li se může její stav v průběhu života zhoršovat.
Moc Vám děkuji za odpověď.
S pozdravem a přáním hezkého dne,
Ivana B., Kyšice


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 12. 1. 2021, 19:47

Hezké dopoledne.

U člověka se na barevném vidění podílejí fotoreceptory sítnice zvané čípky. Tyto, mimo jiné, zajišťují dobré vidění za světla- na rozdíl od tyčinek, které umožňují vidění za šera či tmy. Existují 3 druhy čípků zajišťující rozeznávání červené, zelené a modré barvy = trichromatické vidění.
Porucha barvocitu, nazývaná též daltonismem, je ve většině případů dědičná, získaná se může vyskytovat u postižení sítnice. Základní dělení poruch barvocitu:

protanopie (protanomalie): úplná (částečná) absence vnímání červené barvy
deuteranopie (deuteranomalie): úplná (částečná) porucha vnímání zelené barvy
tritanopie (tritanomalie): postižený nevnímá (je porucha) modrou barvu
Pokud je příčinou dědičnost, nemělo by docházet ke zhoršování stavu.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ZÁBLESKY V OČÍCH

David Kočí, 7. 1. 2021, 08:54

Dobrý den,
pane doktore, již několik dní se mi při pohybu pravého oka zjevují záblesky, zejména ráno a večer. Je mi 61 let a nosím dpt brýle na čtení +3,00 dpt. Můžete mi prosím, alespoň přibližně popsat, o jaký problém se může jednat?
Děkuji za váš čas a odpověď.
Kočí David


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 7. 1. 2021, 14:32

Přeji také hezký den.

Velmi častou příčinou Vámi popisovaného příznaku je tzv. ablace (odlupování) sklivce. Tato rosolovitá struktura vyplňuje nitro oka a nemá vlastní metabolismus. Při jeho “stárnutí” dochází ke zmenšení objemu a sklivec ztrácí kontakt se sítnicí. Za vnímání záblesků je zodpovědný zcela diskrétní pohyb nervových buněk sítnice při tomto procesu.
Je však nutné zdůraznit, že obdobné příznaky může mít i daleko nebezpečnější stav, a to odchlípení sítnice. Nutností je návštěva očního specialisty a určitě i pravidelné kontroly.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

NITROOČNÍ TLAK A JAK HO SNÍŽIT

Alena, 27. 12. 2020, 10:06

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaká je hraniční hodnota nitroočního tlaku, a jakým způsobem mohu nitrooční tlak snížit.
Moc Vám děkuji za odpověď.
Přeji hezký zbytek dne.
Alena, Plzeň


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 29. 12. 2020, 9:34

Také přeji hezký den.

Úplně nejobecněji: normální hodnota nitroočního tlaku je do 20 torrů.
Otázka je však daleko složitější, nutno brát v potaz, mimo jiné, i tloušťku rohovky, která činí v průměru 550 mikrometrů (0.550 mm). Je-li rohovka tenší může i tlak do výše uvedené hodnoty být patologický. A naopak, nitrooční tlak např. 22 torrů při síle rohovky620 um nemusí poškozovat nervová oční vlákna.
Snížení nitroočního tlaku při glaukomovém onemocnění spadá do kompetence oftalmologa.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

KRÁTKOZRAKOST – ŘEŠENÍ VE 45 LETECH

Anonym, 16. 12. 2020, 17:32

Dobrý den,
mám od 15 let krátkozrakost na obou očích -3,75 dioptrie a astigmatismus též na obou -0,75 cylindru, začínám hůře vidět na čtení, mám 1dpt. Jaké je nejvhodnější řešení – laserová operace nebo již je vhodná výměna čočky za umělou? Bude při laserové operaci metodou monovision vidění na čtení i na dálku trvalé, či budu muset časem nosit brýle na televizi, počítač nebo čtení? Lze po laserové operaci případně provést výměnu nitrooční čočky?
Děkuji za vysvětlení MD


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 17. 12. 2020, 8:17

Hezké dopoledne.

Klasickou “berličkou” pro refrakční oční vady jsou brýle. Ve Vašim případě jste pravděpodobně ve věku, kdy potřebujete jak brýle do dálky tak na čtení. Je nutné si však uvědomit, že dokážete číst bez brýlí i když si musíte text přiblížit. Pokusím se Vám nastínit problematiku v řadě Vašich otázek:

v případě podstoupení laserové operace a výsledné nulové korekci budete muset používat plusovou korekci do blízka
implantace multifokální čočky řeší vidění do dálky i blízka, tento výsledek však není vždy 100% zaručen
při metodě monovision preferujete jedno oko na vidění do dálky, druhé na vidění do blízka. Stav nemusí být trvalý
po laserové korekci lze provést výměnu nitrooční čočky
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ZMĚNA OSY CYLINDRU

Hanka, 17. 11. 2020, 14:36

Dobrý den,
po 5 letech jsem si nechala v optice přměřit zrak a vyrobit nové brýle. Během těch let jsem žádný úraz ani operaci očí neměla a přesto se mi na jednom oku změnila osa cylindru o 35 st., jak je to možné?
Předem děkuji za odpověď.
Hanka, Praha


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 19. 11. 2020, 18:12

Vážená pani,

děkuji za Váš dotaz. Pokud Vám nyní nová korekce vyhovuje nejpravděpodobnější jsou tři možnosti:

mohlo by se jednat o počínající ektatické onemocnění- např. keratokonus. Jde o dědičné onemocnění charakteristické mimo jiné nejenom změnou osy, ale i nárustem hodnoty cylindrické korekce. Toto lze ozřejmit vyšetřením např. na přístroji zvaném Pentacam.
před 5-ti lety Vám nebyla předepsána správná korekce
změnu může způsobit například i počínající šedý zákal nebo změny v průhlednosti rohovky
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

SNÍŽENÍ DIOPTRIÍ (TĚHOTENSTVÍ)

Hana, 1. 11. 2020, 15:02

Dobrý den pane doktore,
je mi 25 let a jsem v sedmém měsíci těhotenství. Mám -4,5 a -4,75 dioptrie. Po jaké době od porodu je možné podstoupit operaci na snížení dioptrií?
Děkuji Vám za odpověď.
Hana Rakovník


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 2. 12. 2020, 07:46

Vážená paní,

děkuji za Váš dotaz. Operaci můžete absolvovat po skončení kojení.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ŠEDÝ ZÁKAL – CITLIVOST OKA PO OPERACI

Ivana, 16. 11. 2020, 18:24

Dobrý den,
jsem 7 týdnů po operaci šedého zákalu pravého oka – katarakty OP femtolaserem s impl. trifokální čočky Pan Optix.
Trpím silnými bolestmi hlavy, zrak na blízko je stále velmi rozmazaný a oko je velmi citlivé na světlo. Po užití Ibalginu 400 minimální a krátká úleva.
Ráda bych se zeptala, zda je tento stav běžný, popřípadě jak bych mohla moji situaci vyřešit ?
Děkuji za odpověď
Ivana


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 17. 11. 2020, 09:41

Vážená pani Ivano.

V případě Vašeho šedého zákalu jste určitě udělala dobře s implantací trifokální nitrooční čočky. Sám bych jednal obdobně. Potíže, které uvádíte jsou zcela raritni, avšak nikdy je nelze vyloučit. Z důvodu , že neznám podrobnosti (původní refrakce, biometrii, průběh operace apod.) nemohu se k Vašim problémům detailně vyjádřit. Je to však čočka s finanční spoluúčasti, takže zařízení, které Vám operaci provedlo Vám určitě při očních kontrolách vše detailně vysvětlí.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

OPERACE OČÍ VE 44 LETECH

Anonym 10. 11. 2020, 07:45

Dobrý den,
začínám vidět hůře na čtení. Je mi 44 let. Oční lékař mi předepsal brýle na čtení. Chtěla jsem se zeptat je-li možná operace, abych nemusela nosit brýle?
děkuji za odpověď


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 13. 11. 2020, 10:02

Přeji hezké odpoledne.

Horší vidění na čtení se začíná objevovat po 40. roce života. Je způsobeno sníženou elasticitou lidské čočky jejím stárnutím, čímž dochází k úbytku schopnosti čočky zvyšovat svoji optickou mohutnost při pohledu do blízka.
Existují laserové a nitrooční výkony, které by Vám mohly odstranit brýle na čtení.
K laserovým metodám patří tzv. PresbyLasik a Intracor. Nevýhodou těchto metod je fakt, že odstraňují aktuální počet dioptrií a povětšinou se provádějí na jednom oku.
Z nitroočních výkonů jde o tzv. výměnu čiré lidské čočky za umělou čočku multifokální. Tato metoda se nazývá Prelex.
Dobré je poradit se se svým očním lékařem nebo kontaktovat kvalitní pracoviště, které se touto problematikou zabývá.
Přeji hezký zbytek neděle a jsem s úctou

as. MUDr. Jaroslav Madunický

PODEZŘENÍ NA ODCHLÍPNUTÍ SÍTNICE – VÝMĚNA OČNÍ MULTIFOKÁLNÍ ČOČKY?

Jana 14. 7. 2020, 18:59

Dobry den pane doktore,

pri kontrole na ocnim lekar vyslovil podezreni na odchlipnuti sitnice z duvodu vysokych dpt – 10 a -8 a poslal mne do FN. Chtela bych se zeptat pokud by se dg potvrdila, zda je mozne po pripadnem zakroku na stabilizaci vady absolvovat odstraneni dpt vymenou ocni multifokalni cocky. Je mi 50 let. Dekuji za odpoved Jana B.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 19. 7. 2020, 12:45

Vážená paní,

v případě, že by se Vaše diagnoza potvrdila je implantace multifokální čočky kontraindikovaná (neměla by se provádět).
Obecně nejsem příznivcem pro refrakční operaci s implantací multifokální čočky u těžce krátkozrakých pacientů. To je Váš případ.

V úctě as.MUDr. Jaroslav Madunický

TĚŽKÉ ZÁNĚTY SPOJIVEK U 2LETÉHO DÍTĚTE

Kamila 10. 7. 2020, 10:36

Dobrý den pane doktore,
Mám dvouletého syna,ktery trpí těžkými záněty spojivek. Je vhodné pro takto malé dítě celodenní nošení slunečních brýlí? Mám obavu aby nedošlo k poškození zraku.
Předem děkuji za Vaší odpověď Kamila Braňany.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 13. 7. 2020, 12:14

Opakované oční infekce u Vašeho synka mohou být velmi pravděpodobně způsobeny ucpáním slzného bodu. Doporučoval bych provést průplach slzných cest dětským očním lékařem oftalmopediatrem.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

MULTIFOKÁLNÍ BRÝLE S TUPOZRAKOSTÍ

Marcela 6. 7. 2020, 16:12

Dobrý den pane doktore,
je mi 56 let mé dioptrické hodnoty jsou OP+4,50+1,50 180°
OL+5,50+1,75 180°,ADD2,25. Levé oko mám tupozraké a vidím s ním cca na 50%.
Ráda bych znala Váš názor zda jsou pro mě vhodné multifokální brýle.
Děkuji za Váš čas. Marcela Louny.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 8. 7. 2020, 17:01

Přeji hezký den. Multifokální brýle mají svoje specifika. Řada lidí si na ně musí určitou dobu “zvykat”. Osobně doporučuji dvoje brýle a až po určité době – pokud jsem si jist, že mi korekce vyhovuje – pořídit si multifokální plasty.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

SAMOZABARVOVACÍ NEBO SLUNEČNÍ DIOPTRICKÉ BRÝLE?

Zdenka, 1. 6. 2020, 20:28
jsem po operaci šedého zákalu. Mám malé dioptrie na dálku.Ráda bych se Vás zeptala zda-li je lepší pořídit si samozabarvovací brýle nebo sluneční dioptické.
Děkuji za Vaší odpoveď. Zdenka Most.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 2. 6. 2020, 11:04

je dobře, ať už jste po operaci oka nebo ne, že si chcete chránit svůj zrak. Jak čočky samozabarvovací tak sluneční chrání oko před UVA a UVB paprsky. Výhodou těch prvních je, že se dokáží velmi rychle přizpůsobit světelným podmínkám. Samotné rozhodnutí však bude na Vás.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ZMĚNY NA SÍTNICI

Vážení,

obracím se na Vás s dotazem ohl.mých změn na sítnici. Je mi 37let,od dětství nosím bryle na dálku(střední myopie),s brýlemi vidim jak ostříž.Chodim na pravidelné kontroly a při poslední kontrole před pár měsíci sem byla u nové paní doktorky,a ta mi náhodně objevila změny na sitnici. Vyděsilo mě to,jelikož nemám se zrakem žádné potíže a navíc v mém věku. Navštívila jsem poté specialistu,kde mi byly provedeny další vysetreni,včetně perimetru. Byl mi zjištěn nalez na OCT makul. Kolem fovei diskrétní nález atrofie pigmentu a dystrofie,zejména v dolni části. Už to mohu prý mít dlouho.Byly mi doporučeny vitaminy,ochrana před sluncem a sledování v ramci kontrol. Amsler mřížku vidím dobře,perimetr dopadl výborně bez jakýhokoliv vypadku. Na Stargardt ani Retinis to nevypadá,ani se snad nevyvine.Bylo mi i sděleno,že je šance že se to ani nemusí rozšiřovat a ovlivnit mi to zrak v budoucnu,ktery je jak jsem již psala zcela v pořádku.To mě trochu uklidnilo,ale přeci jen strach ve mě ještě nějaký je.O lehcich formách dystrofie se nikde nepíše,a přitom může být x lidi,kteří změny mají a neví o nich.
Ráda bych se zeptala na Váš názor.

Moc děkuji. Tereza.


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 1. 6. 2020, 17:23

Vážená paní. I středně těžká krátkozrakost může ve Vašem věku vyvolat tzv. myopické změny v centrální krajině, která je zodpovědná za centrální zrakovou ostrost (vidění). Z tohoto důvodu jsou prakticky nutné pravidelné oční kontroly včetně OCT vyšetření.
Stargardtova choroba či Retinitis pigmentosa (a i další choroby sítnice a cévnatky) patří k tzv. abiotrofiím. Jde o geneticky podmíněná postižení, které by se projevila již při vyšetření např. zorného pole (perimetr) = poruchou periferní zrakové ostrosti, nebo na OCT vyšetření.
Musím kvitovat postup Vaší paní doktorky. Dodržujte její doporučení.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ZELENÝ ZÁKAL

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat lze operovat zelený zákal?


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 13. 5. 2020, 12:36

Při zeleném zákalu nebo-li glaukomu jde o poškození zrakového nervu nejčastěji vlivem zvýšeného nitroočního tlaku, což vede k poruše jeho krevního zásobení. Výraz zelený zákal není zcela správný, vznikl v dávných dobách v Řecku, kdy pacienti v terminálních stadiích viděli nazelenale.
Obecně platí toto léčebné schéma:

Lokální nebo celková medikamentozní léčba. Dochází-li při této terapii k zhoršování zrakových funkcí, nastupuje léčba:
Laserová. Nekompenzují-li ani tyto procedury nitrooční tlak, nastupuje léčba:
Operační.
Určitě se jedná o plíživé a zrádné onemocnění z důvodu, že pacient si uvědomí poruchu vidění až v době, kdy má nevratně poškozeno 60-70% nervových vláken zrakového nervu. Z tohoto důvodu jsou důležité jak preventivní pravidelné kontroly u očního specialisty, tak – u lidí s tímto onemocněním – kontroly jak stanoví ošetřující oftalmolog. V dnešní době v drtivé většině případů je toto onemocnění velmi dobře zvládnutelné.
S úctou
As. MUDr. Jaroslav Madunický

ZMĚNA DIOPTRIE U DÍTĚTE

Dobrý den,
Můj syn, kterému je 5 let má vysoké hodnoty +7, +8. Chodíme na pravidelné kontroly a bylo nám řečeno, že se budou hodnoty snižovat, je to možné? Děkuji za odpověď Karla


Odpověď

as. MUDr. Jaroslav Madunický, 12. 5. 2020, 07:31

Vážená paní,
Plusové refrakční (brýlové) vady se nazývají dalekozrakostí (hypermetropie). Tento pojem není totožný s tzv. vetchozrakostí (presbyopie), která nastupuje po 40. roce života. U dalekozrakosti pacient vidí špatně do dálky i do blízka, závisí však na věku a počtu dioptrií. Při ní je v naprosté většině případů očičko v předozadním průměru kratší, světelné paprsky se protínají za sítnicí, musí se tedy korigovat spojkami.
Z důvodu, že se vzrůstajícm věkem až do puberty se tento průměr u dětí zvětšuje, je jednoznačné, že dojde k poklesu dioptrií. Vzhledem k velikosti vady však, bohužel, bude Váš syn velmi pravděpodobně nosit brýle i v pozdějším věku.
S úctou as. MUDr. Jaroslav Madunický

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA

Dobrý den, pane doktore,

je mi 28 let, od dětství mám problémy se štítnou žlázou – hypo. Nosím brýle OP -5,5 cyl -1,5 a OL -6,5 prisma 4 a 6 strabismus temporálně. Je možné doporučit v tomto případě laserovou operaci, případně operaci nitroočního svalstva na snížení strabismu? Děkuji za váš čas

S pozdravem

David Král, Praha


Odpověď

Vážený pane,

děkuji za váš dotaz. Laserová operace krátkozrakých pacientů s jakoukoli formou šilhání je kontraindikací k výkonu ( neměl by se provádět)

Přeji dobrý rok 2020.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

SVĚTLOPLACHOST

Dobrý den pane doktore,

pracuji v tmavé místnosti – dlouhodobě, každý den, několik let.

Ráda bych se Vás zeptala, zda je možné si vypěstovat světloplachost?

Děkuji za kladnou odpověď

S pozdravem Kristýna H.


Odpověď

Přeji hezký večer a děkuji za dotaz.

Při dlouhodobém pobytu ve tmě skutečně může vzniknout přechodná světloplachost. Zákonné pracovní normy a jejich dodržování však vylučují vznik trvalé světloplachosti.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

SNĚŽNÁ SLEPOTA

Dobrý den pane doktore,

chtěl bych se zeptat na pojem sněžná slepota, jaké jsou příznaky a jak je možné se před tímto jevem chránit?

Děkuji za vaši odpověď

S přáním pěkného dne

Petr N. Praha


Odpověď

Přeji hezký páteční věčer,

poškození povrchních vrstev rohovky, především jejího epitelu, který je jediný z pěti vrstev senzitivně inervován UV zářením vede ke dvěma příčinným diagnózám:

1) nemoc svářečů – ophtalmia photoelektrica

2) sněžná slepota – ophtalmia nivelis

Jsou to onemocnění charakteristická výraznou bolestivostí, zvýšeným slzením, světloplachostí a zarudnutím spojivek.

Léčba spočívá v aplikaci lubrikancií v podobě umělých slz či gelů, nošením tmavých brýlí a klidovým režimem.

Prevencí je nošení tmavých brýlí v zaněženém prostředí eventuelně správných ochranných pomůcek při sváření.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

OPERACE SNÍŽENÍ DIOPTRIÍ

Dobrý den pane doktore,
Je mi 22 let a mám nyní OP -13,5 a OL -15,0 dioptrií. Nosím kontaktní čočky. Chtěla jsem se zeptat jestli lze pomocí operace snížit hodnoty na 0 dioptrií?
Děkuji za Vaši odpověď
S přáním hezkých Vánočních svátků
Tereza S. – Chomutov


Odpověď

Vážená paní,
děkuji za Váš dotaz. U žádné refrakční operace při jakékoli výši dioptrií není nulová refrakce zaručena. S rostoucím počtem dioptrií pravděpodobnost klesá. Ve Vašem případě bych laserovou operaci nedoporučoval. Velmi kvalitní metodou u vysokých vad (nad -10.0 dpt) je implantace tzv. fakické nitrooční čočky:

FIOL: umělá čočka je fixovaná na duhovce nebo v komorovém úhlu
ICL: nitrooční kontaktní čočka je umístěna za duhovku před lidskou čočku
Výhodou je, že jsou to metody reversibilní.
Přeji dobrý rok 2020 a jsem v úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

HOJENÍ OČÍ PO LASEROVÉ OPERACI

Dobry den, mela jsem na obou ocich asi -5,15 diotrie. Byla jsem byla na laserove operaci Idesing. Na jedno oko vidim celkem dobre, ale na prave me stale jakoby tahne, mam pocit, ze koukam pred nejake divne sklo, nezaostrim a kazi mi to videni, vnimam to stale. Pry mi tam zustalo asi 0,75 cylindru, ale ja jsem pred operaci mela mozna 0,15 vic ne, ani mi to nechteli odstranovat, ze cylindry jsou zanedbatelne, operovala se jen kratkozrakost. Dle doktora mam pry vyckat, jestli se to zlepsi, ale je to velmi neprijemne. Je moznost, ze se jeste oko za mesic zlepsi nebo je to konecny stav? Da se s tim neco delat a je to zbytkovy astigmatismus s kterym se mam smirit nebo budu muset stejne nosit bryle? Tento neprijemny pocit vnimam od prvniho dne po laserove operaci a nemeni se. Dekuji.


Odpověď

Hezké odopoledne.
Děkuji za Váš mail. Pokud jsem dobře pochopil, jste jen několik týdnů po zákroku. Hojení a stabilzace po laserových refrakčních operacích může trvat delší dobu. Zbytkový cylindr bych osobně v této době, zákrokem neřešil. Vaše vada byla celkem vysoká a došlo k podstatnému snížení dioptrií.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ŘIDIČ Z POVOLÁNÍ – ROZBITÉ BRÝLE A NESCHOPNOST PRÁCE

Dobrý den. Jsem zaměstnaná jako řidič. Rozbili se mi brýle, které mám zapsané i v řidičskem průkazu kód 01.01. Jak doložit zaměstnavateli neschopnost práce? Dovolenou mi dát nechtějí. Dekuji


Odpověď

Hezké odpoledne a děkuji za Váš mail.
Bohužel, oční lékaři včetně mě neřeší pracovně právní záležitosti mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

OBRAZCE V OČÍCH PŘI POHLEDU NA SVĚTLÉ PLOCHY

Od 12-ti let jsem začala vidět třpytivé pohybující se obrazce na světlých plochách, hlavně na nebi nebo světlých bílých zdí.
Nyní po 17-ti letech mám pocit zhoršení, vidím tyto věci i na menších světlých plochách. Je to nepříjemné i když se přes to koukat dá, mám tendenci vybírat si v zorném poli tmavší oblasti, aby se mi lépe koukalo.

Chtěla jsem se zeptat na váš názor a popřípadě doporučení nějakého vyšetření.


Odpověď

Vážena paní,

děkuji za Váš dotaz. Vámi uváděné specifické, 17 let trvající obtíže vyřeší pouze návštěva spádového očního lékaře.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

SKLIVEC PO VITREKTOMII

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat. V roce 2015 jsem podstoupila vitrektomii, kde mi zůstal nějaký sklivec. Naštěstí to bylo snesitelné, bylo to mimo zorné pole a časem sklivec zesvětlal. Bohužel se mi teď o víkendu stalo, ze jsem viděla blesky a poté se mi dostalo před zorné pole o hodně víc rozvlačněného sklivce. Je to velmi omezující. Chci se zeptat, jestli je nějaká naděje na vstřebaní a nebo na zesvětleni zákalů. Jestli by tomu pomohly nějaké kapky. Děkuji za odpověď, P.


Odpověď

Vážená paní,

děkuji za Váš dotaz. Vitrektomie je operace, která se provádí u závažných očních onemocnění, mimo jiné chorob sítnice.
Příznaky, které uvádíte nelze v žádném případě podceňovat. Doporučuji urychleně navštívit pracoviště, které výkon v roce 2015 provedlo a kam jste docházela na kontroly.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ŠILHÁNÍ JAKO KONTRAINDIKACE LASEROVÉ OPERACE

Dobrý den, mám astigmatizmus a navíc šilhavosti. Dříve mi bylo řečeno, že se moje oční vada nedá řešit lejzrovou operací. Chci se zeptat, zda je to již v dnešní době možné. Děkuji za odpověď.
P. U.


Odpověď

ážená paní,

děkuji za Váš mail. Bohužel, šilhání patří stále ke kontraindikacím laserových výkonů.
Refrakční zákrok tedy nedoporučuji.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ROZDÍL MEZI DIOPTRIEMI NA PRAVÉM A LEVÉM OKU

Dobrý den pane doktore, byl vyšetřen oční lékařkou a obdržel poukaz na nové brýle. Po jeho uplatnění v provozovně optiky byly naměřeny parametry původních brýlí takto, PO -6,25 a LO -3,7. Personál se divil proč předpis požaduje na PO -3,75, tj, snížení dioptrií u pravého oka na polovinu proti původní hodnotě u brýlí. Nevěděl jsem, zda se nejedná o chybu ze strany oční ambulance, ale při konzultaci s lékařkou, mně bylo řečeno, že v ordinaci naměřené parametry nelze předepsat s tím, že takový rozdíl mezi PO a LO (PO okolo -6,50 dioptrií, LO okolo 4,50 dioptrií) by mně dělal problémy. Dopadlo to nakonec tak, na poukaz vyrobené brýle mně to naopak problémy dělají, tyto brýle jsem prakticky nepoužíval a pokud ano mám problémy se čtením na blízko (kniha, monitor apod. Nevím, co si o názoru lékařky myslet, zvláště když i předchozí brýle s dvojnásobným rozdílem dioptrií mezi PO a LO mně naprosto vyhovovaly.
Vážený pane doktore, děkuji Vám za Váš názor, zdraví a pěkný den přeje
J. T.


Odpověď

Přeji hezké odpoledne.

Jedná se u Vás o tzv. anizometropii (rozdíl mezi refrakcí pravého a levého oka, který se blíží 3 dioptriím).
U této hodnoty již zraková kůra mozku není schopna vytvořit ze dvou podnětů jeden obraz. Zásadní věcí je však
fakt, že jde o záležitost zcela individuální ! Někomu může dělat problém rozdíl i 1.5 dioptrie, jiný "snese" i dioptrie čtyři.
Svou pravdu měla tedy jak paní doktorka, tak optika. Upozorňuji však na fakt, že pacient by si měl v ordinaci novou korekci řádně vyzkoušet, srovnat s původními brýlemi a sám rozhodnout, zda mu nové brýle vyhovují.
Prioritou by měl být totiž komfortní pocit pacienta.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ZHORŠENÝ ZRAK PO COVIDU

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušenosti se zhoršením zraku po prodělaném Covidu. Dcera 24 let nikdy nenosila brýle na dálku a dnes, necelý měsíc po prodělaném Covidu byla na očním, protože měla pocit zhoršení zraku na dálku. U lékaře jí byly naměřeny 2 dioptrie na jednom a 1,5 dioptrie na druhém oku. Myslíte, že by bylo vhodné se zhotovením brýlí počkat, jestli se zrak alespoň částečně ještě nezlepší? Děkuji za odpověď, V.


Odpověď

Dobré odpoledne,

vliv na zrakový orgán po prodělaném onemocnění Covid 19 je v současné
době ve fázi intenzivního výzkumu.
V případě Vaší dcery bych dodržel pravidlo nošení brýlové korekce určené
na základě stávající refrakce. Nečekal bych.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

ODCHLÍPNUTÍ SÍTNICE A MOŽNOST OPERACE

Dobry den,
je mozne pri odchlipnuti sliznice nektera refrakcni operace na snizeni dpt -11 dpt? Dekuji.


Odpověď

Hezké odpoledne.
Pravděpodobně máte na mysli odchlípení sítnice. Je-li tomu tak, jsou veškeré refrakční výkony kontraindikované (neměly by se provádět)
V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

LZE ZLEPŠIT TUPOZRAKOST?

Dobrý den,
v poslední době mám problém se zrakem. Nemohu pořádně rozeznat čísla. Stává se mně, že číslo vidím jinak, než které je skutečné.
Už je to dlouhá doba, kdy jsem byl naposledy na očním a tam jsem zjistil, že mám pravé oko tupozraké. Je v dnešní době nějaká metoda k zlepšení zraku při tupozrakosti.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem krásného dne
V. Ž.


Odpověď

Hezké odpoledne.
Při tupozrakosti má oko všechny oční struktury, avšak z různých důvodů se "nenaučilo" koukat, například:
- Strabická tupozrakost. Při šilhání vidí postižené dítě dvojitě. Mozek se tomu brání tím, že nepustí vjemy ze šilhajícího oka do zrakové kůry, vznikne tzv. supresní skotom.
- Tupozrakost z nepoužívání. Při vrozeném a současně neřešeném šedém zákalu dostává zraková kůra málo podnětů.
- Anizometropická tupozrakost. Při velkém rozdílu dioptrií mezi očima není zraková kůra schopna vytvořit ze dvou vjemů jeden.
Z důvodu, že prostorové vidění se vyvíjí od 6-ti do 10-ti let života, nelze již ve Vašem věku tupozrakost léčit.

V úctě as. MUDr. Jaroslav Madunický

Máte jiný dotaz? Napište nám